Wat is een bewaarcomputer?

Over ons
Landbouwkundig apparatuur en benodigdheden

Welkom beste lezers, mijn naam is Hans. Op deze blog wil ik jullie graag meer vertellen over landbouwkundig apparatuur en de benodigdheden die hierbij horen. Vanaf jongs af aan heb ik al een grote voorliefde voor landbouwwerktuigen. Je kon mij niet blijer maken dan dat ik met mijn vader mee mocht op de trekker. Het was dan ook bepaald geen verassing dat ik mijn baan heb gevonden bij dealer van landbouwkundig apparatuur en benodigdheden. Daarom ben ik ook de uitgelezen persoon om jullie hier meer over te vertellen en dat doe ik dan ook graag door hier regelmatig een bericht te plaatsen. Veel plezier met lezen.

Zoeken
Archief
Recente artikelen

Wat is een bewaarcomputer?

15 februari 2018
 Categorie├źn: Landbouwkundig materiaal, Blog


Nederland heeft een grote teelindustrie. Kijk bijvoorbeeld naar de bollenstreek, daar staat kas na kas vol met bloemen en fruit. Maar ook heeft Nederland enorm veel boerenbedrijven. Deze boeren kweken aardappels, uien en granen. De teler en de boer besteden veel tijd aan het kweken van hun gewassen. Van begin tot eind wordt bijgehouden hoe de groei van hun gewassen vordert en of er onregelmatigheden voorkomen. Wanneer de gewassen tot groei zijn gekomen is het tijd om te oogsten. Soms gaan de producten direct door naar de klant, maar vaak nog niet. Veel vaker gebeurt het dat de boer of de teler hun gewassen opslaan in grote opslagruimtes en schuren.

Het bewaren

Het opslaan en bewaren van producten is een bedrijfstak op zich. Het is niet zomaar even alles opslaan en er niet meer naar omkijken totdat het de verkoop in kan. Het is juist een zeer nauwkeurig de omstandigheden inschatten en meten. Dit houdt in dat bewaarruimtes en schuren aan speciale eisen moeten voldoen op het gebied van ventilatie en temperatuurwisselingen. Dit kan een teler of boer zelf handmatig bijhouden, maar de praktijk wijst uit, dat zij veel te druk bezig zijn met nieuwe aanplant of oogst. Hierbij wordt maar al te vaak de bewaarruimte uit het oog verloren met alle gevolgen van dien. Temperaturen te hoog of te laag, verkeerde ventilatie, waardoor de producten uitgroeien of gaan rotten. Een oplossing hiervoor is om dit niet meer handmatig te doen, maar dit bij te laten houden door een bewaarcomputer.

Wat is een bewaarcomputer

Speciaal voor de bewaarindustrie is de bewaarcomputer ontwikkeld. De handmatige handelingen worden nu geautomatiseerd. De bewaarcomputer houdt nu de hele voorraad in de gaten en past zo nodig enkele instellingen aan. Dit kan ervoor zorgen dat men veel geld bespaart. Voorwaarde is wel dat men verstand heeft van de bewaarcomputer. Deze wordt namelijk ingesteld en volgt gewoon de instellingen die de teler of boer ingeeft. Dit moet nauwkeurig gebeuren om het beste resultaat en kostenbesparingen te realiseren. De bewaarplaats dient ook geschikt te zijn gemaakt voor de bewaarcomputer. De ventilatoren, kachels en koelingen moeten allemaal ingelezen kunnen worden door de bewaarcomputer. Wanneer aan deze voorwaarden is voldaan kan de boer de computer instellen. De bewaarcomputer zal dan 24 uur per dag de bewaarruimte in de gaten houden en de gewenste instellingen wijzigen. 

Bediening

De bediening van de bewaarcomputer kan heel simpel of bijzonder complex zijn: van een klein schermpje waar enkele regels op weergegeven worden tot volledige touchscreen schermen, waarbij plattegronden van de bewaarruimtes op weergegeven kunnen worden. Ook is het mogelijk om de bewaarcomputer aan de sluiten op een pc of laptop, zodat de boer alle gegevens uit het verleden kan opslaan en de gegevens kan analyseren en printen. Kortom, een uitermate handig apparaat voor de bewaartechniek in akkerbouw. Tolsma Techniek Emmeloord BV heeft veel verstand van bewaarcomputers.