Wat is een ontluchter en wat doe je ermee?

Over ons
Landbouwkundig apparatuur en benodigdheden

Welkom beste lezers, mijn naam is Hans. Op deze blog wil ik jullie graag meer vertellen over landbouwkundig apparatuur en de benodigdheden die hierbij horen. Vanaf jongs af aan heb ik al een grote voorliefde voor landbouwwerktuigen. Je kon mij niet blijer maken dan dat ik met mijn vader mee mocht op de trekker. Het was dan ook bepaald geen verassing dat ik mijn baan heb gevonden bij dealer van landbouwkundig apparatuur en benodigdheden. Daarom ben ik ook de uitgelezen persoon om jullie hier meer over te vertellen en dat doe ik dan ook graag door hier regelmatig een bericht te plaatsen. Veel plezier met lezen.

Zoeken
Archief
Recente artikelen

Wat is een ontluchter en wat doe je ermee?

16 juni 2017
 Categorie├źn: Landbouwkundig materiaal, Blog


Problemen in het water

Een cv-ketel die het water rondpompt door het huis moet eens in de zoveel tijd onderhouden worden. Maar een grote onderhoudsbeurt kan veel geld kosten (mits het niet onder de garantie of onderhoudsregeling valt) en daarom is er wat anders dat je kunt doen bij kleine klachten omtrent het water in de leidingen.


Geluid

Een tikkend hard geluid in de verwarmingsbuizen zodra je ze aandoet: iedereen kent het wel. Maar is het tikken in toenemende mate storend en heeft u het idee dat het daadwerkelijk langer duurt voordat de verwarming de desgewenste temperatuur bereikt? |


Een ontluchter

Dan kan een ontluchter van grootwarenhuizen van De Jongh Pipesystems van pas komen. Deze monteer je handig zelf en scheelt enorm veel kosten: een professional is niet nodig. Weet alleen wel waar je de ontluchter moet monteren. Hij dient tot het wegnemen van lucht uit het water, iets wat door de jaren toeneemt wegens verschillende redenen. Een ontluchter haalt dit lucht weg en zorgt ervoor dat tijdens het openzetten van de kraan het water er niet uitspuit of sputtert en dat het getik van de verwarmingen verdwijnt. 


Hoe en waar?

Een ontluchter koop je overal: van de winkels tot online en zal niet meer dan tien of 20 euro kosten. Waar moet je de ontluchter monteren? Daar bestaat een hele handleiding voor. Allereerst moet al het water afgesloten worden, van de hoofdkraan tot de cv-ketel en alles moet worden stopgezet. Wacht even met aan de slag gaan, tot zo'n 15 minuten tot alles daadwerkelijk stilstaat.  Er zijn leidingssystemen met ontluchters op bijvoorbeeld de radiatoren. Daar heb je enkel een ontluchtingssleuteltje voor nodig om die in werking te doen laten treden. De Cv-ketel druk moet op 1,5 of 2 bar staan, dus ontlucht totdat dat bereikt is. Wellicht moet er water bijgevuld worden. Wanneer je radiatoren geen ontluchtingsventiel hebben kun je een ontluchtingsventiel aanbrengen of natuurlijk aan de gang gaan met een ontluchter. Zorg ervoor dat je lang genoeg de radiator opendraait om het lucht te laten ontsnappen en wanneer dat is gebeurt kun je de radiatoren weer dichtdraaien.


Een installateur voor de controle

Het is belangrijk goede druk te hebben in de leidingen en dus genoeg water. Met het ontsnappen van lucht kan vies water ontsnappen (zorg voor een bakje om dit op te vangen). Een installateur kan voor je ontluchten en eventuele lekkages op het spoor komen, mocht hier vermoeden voor zijn.